00000

Ett rationellt och bra tillvägagångssätt vid stor sats är attt baka in den goda fyllningen med fläsk och kryddpeppar i en lång rulle.

För 8 pers

Ingredienser

Klassisk kroppkaksrulle

2 satser av grundreceptet
300 g rimmat fläsk
200 g rökt fläsk
2 gula lökar
2 tsk stött kryddpeppar
1/2 tsk stött svartpeppar

Tillbehör

150 g smör
3 dl lingonsylt

45 min

Klassisk fyllning – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär allt fläsk i små tärningar. Skala och finhacka löken.
  2. Stek fläsk och lök tillsammans tills det fått fin färg. Krydda med krydd- och svartpeppar. Låt svalna.
  3. Dela degen i fyra bitar. Platta ut dem, en i taget, till avlånga plattor, ca 20 x 25 cm, på var sitt mjölat bakplåtspapper. Fördela fyllningen som en sträng mitt på degen.
  4. Fös ihop degen med hjälp av papperet och forma till rullar. Nyp ihop i ändarna. 
    kroppkakor-med-lax
  5. Lägg rullarna i en långpanna. Häll på 3 dl vatten och täck med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
  6. Smält smöret. Skär rullen i skivor och servera med smält smör och lingonsylt.

Grundrecept till degen:

Välj en mjölig potatissort, gärna King Edward eller Snöboll. 

  • 1 kilo potatis
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt


Skala och koka potatisen mjuk i vatten, låt rinna och ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress och låt svalna. Blanda med mjöl, ägg och salt.