45 min
Klassisk fyllning – gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär allt fläsk i små tärningar. Skala och finhacka löken.
- Stek fläsk och lök tillsammans tills det fått fin färg. Krydda med krydd- och svartpeppar. Låt svalna.
- Dela degen i fyra bitar. Platta ut dem, en i taget, till avlånga plattor, ca 20 x 25 cm, på var sitt mjölat bakplåtspapper. Fördela fyllningen som en sträng mitt på degen.
- Fös ihop degen med hjälp av papperet och forma till rullar. Nyp ihop i ändarna.
- Lägg rullarna i en långpanna. Häll på 3 dl vatten och täck med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
- Smält smöret. Skär rullen i skivor och servera med smält smör och lingonsylt.
Grundrecept till degen:
Välj en mjölig potatissort, gärna King Edward eller Snöboll.
- 1 kilo potatis
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 tsk salt
Skala och koka potatisen mjuk i vatten, låt rinna och ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress och låt svalna. Blanda med mjöl, ägg och salt.