Klassisk fransk löksoppa
Ingredienser
- 3 gula lökar
- 2 msk smör
- 1 l vatten
- 1 dl vitt vin - torrt
- 2 tärningar hönsbuljong
- 1 lagerblad
- 2 krm timjan
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Topping
- 8 skivor surdegsbröd - små
- 2 msk smör
- 8 skivor ost - lagrad, gärna gruyère
Gör så här
-
Skala och skiva löken. Fräs löken i smör i en gryta ca 5 min. Häll på vatten och vin och tillsätt buljongtärningar, lagerblad och timjan.
-
Koka upp och sjud på svag värme under lock ca 20 min. Krydda med salt och peppar.
-
Sätt ugnen på 250°. Stek bröden på båda sidorna i smör i en stekpanna. Lägg osten på brödskivorna.
-
Häll soppan i ugnssäkra portionsformar ställda på en plåt. Lägg 2 bröd på soppan i varje skål. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.
-
Servera genast.