Klassisk fransk löksoppa

Recept på klassisk fransk löksoppa toppad med gratinerat bröd.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 l vatten
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 krm timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 8 skivor surdegsbröd - små
  • 2 msk smör
  • 8 skivor ost - lagrad, gärna gruyère

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Fräs löken i smör i en gryta ca 5 min. Häll på vatten och vin och tillsätt buljongtärningar, lagerblad och timjan.

  2. Koka upp och sjud på svag värme under lock ca 20 min. Krydda med salt och peppar.

  3. Sätt ugnen på 250°.  Stek bröden på båda sidorna i smör i en stekpanna. Lägg osten på brödskivorna.

  4. Häll soppan i ugnssäkra portionsformar ställda på en plåt. Lägg 2 bröd på soppan i varje skål. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.

  5. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!