Boeuf bourguignon

44444

Recept på klassisk boeuf bourguignon. Torkad timjan, rött vin och skivad bacon är bara några av ingredienserna i denna mustiga nötköttsklassiker.

För 4

Ingredienser

800 g nötkött, i bitar
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 msk vetemjöl
3 dl rött vin
1 krm timjan
1 lagerblad
2 dl vatten
3 msk oxfond, konc
300 g steklök
200 g champinjoner, små
1 paket bacon, (140 g)

Tillbehör:

ris
bröd
sallad

Boeuf bourguignon – gör så här:

  1. Bryn köttet i en het stekpanna med smör och olja. Krydda med salt och peppar och lägg köttet i en gryta.
  2. Skala och skär morot, lök och vitlök i skivor. Fräs dem i stekpannan tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt. Häll på vinet  och tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka upp under omrörning.
  3. Häll fräset i grytan över köttet och tillsätt vatten och fond. Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört,  ca 1 1/2 timme.
  4. Skala steklöken. Ansa champinjonerna. Skär baconet i strimlor. Stek baconet i en stekpanna tills det fått fin färg. Tillsätt lök och champinjoner och låt steka med tills de fått fin färg. Lägg fräset i grytan och sjud ytterligare ca 10 min.
  5. Servera gryta med ris, bröd och sallad.