3.13.13.13.13.1

Klargravad strömming är supergod, och ett dekorativt inslag på julbordet.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

350 g strömmingsfiléer
5 dl vatten, + 1,5 dl
1,5 dl ättiksprit, + 0,5 dl (12 %)
1,5 msk salt, + 2 krm
1 dl strösocker
1 citron
1 salladslök
2 msk dill, hackad
1 krm vitpeppar, nymald

30 minuter + 2 dygn i kyl

Klargravad strömming – gör så här:

  1. Dra bort skinnet från strömmingen. Blanda 5 dl vatten, 1 1/2 dl ättika och 1 1/2 msk salt.  Lägg strömmingen i lagen, låt stå i kylen ca 24 timmar, tills filéerna är vita rakt igenom.
  2. Koka upp 1 1/2 dl vatten, ­ 1/2 dl ättika och socker. Låt lagen kallna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Blanda ner citronskal och –saft i lagen.
  3. Ansa och finhacka salladslöken. Blanda ner lök och dill i lagen, ­krydda med 2 krm salt och peppar. Häll av strömmingen, lägg den i lagen. Låt dra i kylen 24 timmar.

Recept av Fredrik Björlin

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Strömming