00000

Monika Ahlbergs recept på kladdkaka. Glasyren kan uteslutas, garnera då i stället med lite florsocker.

För 12 bitar (ca)

Ingredienser

100 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
50 g mörka chockladpellets eller hackad mörk choklad
1 krm salt

Glasyr

1/2 dl vispgrädde
50 g mörka chokladpellets eller grovt hackad mörk choklad
1 tsk smör

Tillbehör

grädde lättvispad

15 min + 20 min i ugnen

Monika Ahlbergs kladdkaka

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda i re-sterande ingredienser. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Ta hellre ut den för tidigt än för sent. Låt kakan kallna i formen.
  4. Glasyr: Koka upp grädden och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret. Bred glasyren över kakan och låt den stelna.

 

Fler kladdkakor? Här hittar du recept på kladdig kladdkaka med mörk choklad:

PS. På vår systersajt Tidningen Hembakat hittar du också en god kladdkaka med täcke av mörk choklad!