Kladdkaka med maräng

Recept på kladdkaka med maräng. Kakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin.
Kladdkakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin.
Kladdkakan är bakad i varmluftsugn för att marängen ska bli fluffig och fin. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl muscovadosocker - ljust
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 msk sirap - ljus
  • 50 g hallon - frysta eller färska

Chokladmaräng

  • 75 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg chokladen i smöret så att den smälter.

  2. Vispa upp äggen med sockret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt.

  3. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sirapen. Rör ner mjölblandningen och blanda till en smet.

  4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Tryck ner hallonen.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min, tills den är genombakad i kanten, ca 2 cm, men kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt stå ca 15 min.

  6. Maräng: Smält chokladen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och ättikan under vispning. Vispa till en fast marängsmet. Blanda ner majsstärkelsen.

  7. Ringla ner den smälta chokladen i marängsmeten och rör försiktigt. Bred marängsmeten över kakan .

  8. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min, tills marängen börjar få färg. Ta ut och låt kakan kallna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!