4.54.54.54.54.5

Det kom in över 100 recept till vår tävling om Sveriges godaste kladdkaka. Efter en tid av intensiv bakning och provsmakning hittade vi vinnaren: En lyxig pekankaka med kolatopping!

För 1

Ingredienser

125 g choklad, mörk (70%)
100 g choklad, vit
75 g pekannötter
125 g smör
5 dl muskovadosocker, ljust
1 krm salt
1 msk snabbkaffepulver
1 msk vatten
2 tsk vaniljsocker
2 ägg, stora
2 dl vetemjöl
2 msk kakao

Topping

150 g choklad, mörk (70%)
2 dl muskovadosocker, ljust
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl sirap, ljus

Tillbehör

lättvispad grädde, eventuellt

Kladdkaka deluxe – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Grovhacka de båda chokladsorterna och nötterna. Smält smöret och den mörka chokladen i en kastrull. Låt svalna. Rör sedan i socker, salt och kaffet utrört i vattnet. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda till en jämn smet.
  2. Sikta ner mjöl och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i den vita chokladen och nötterna. Häll smeten i en smord, mjölad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Känn med en sticka i mitten så att kakan fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt den kallna i formen.
  4. Topping: Hacka chokladen. Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en ka-strull. Låt koka upp och sedan småputtra tills såsen fått kolabrun färg och har tjocknat, ca 15 min.
  5. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Låt såsen kallna innan den hälls över kakan. Ställ kakan i kylen fram till servering. Servera gärna med en klick vispad grädde.

 

Juryns motivering:

En makalöst god skapelse med både vit och mörk choklad. Kakan är kolaknäckig med knapriga nötter och en distinkt kaffesmak. Den är dessutom rolig att baka, med en härligt maffig smet!

kladdkak-delux

Foto: Ulrika Pousette

 

N

är Allt om Mat utlyste tävlingen om Sveriges godaste kladdkaka fick vi in över 100 recept. Många roliga och innovativa kakor och väldigt många med godis i! Av dessa var det en som stack ut som den lyxigaste och godaste kakan. Det var ­Carina Olssons skapelse, som vi kallar Kladdkaka deluxe.

Grattis! Hur känns det att baka ­godaste kladdkakan?

– Jättekul! Jag brukar överraska mina arbetskompisar och låta dem provsmaka, men det är ju roligt att få veta att även andra uppskattar mina bakverk!

Hur fick du inspiration till den här  kakan?

– Jag läser mycket amerikanska och engelska recept, så en del kommer därifrån. Sedan blir allt gott med pekannötter och choklad.

Fler recept med: Bakning, Choklad, Kladdkaka