30 min + 20 min i ugnen
Kladdkaka – gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Finhacka chokladen.
- Rör noga ihop ägg och socker, vispa ej pösigt, då blir kakan inte seg och kladdig.
- Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör tills chokladen smält.
- Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.
- Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.
- Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.
Serveringsförslag
- Lättvispad grädde pudrad med lite kakao (se bild ovan)
- Glass och chokladsås (se bild nedan).
Tips! Vin till kladdkaka
Moscatel de Setúbal 2004 (8117) Portugal, 159 kr
Moscatel görs på Sebútal-halvön strax söder om Lissabon, och Fonseca hör till de stora och duktiga producenterna. Det här vinet har fått jäsningen stoppad med brandy för att behålla sin sötma.
Smaken är intensivt söt med inslag av nötter, torkad frukt och pomerans. Till chokladdesserter är det nästintill oslagbart. Nästa gång det vankas kladdkaka, slå till!
Video på receptet:
Fler kladdkakerecept – vegansk och glutenfri
Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.