Killinggryta med matvete, färskost och citron

Grytan fungerar i princip med allt grytkött, men Carina Brydling har rekommenderat lamm om man inte får tag på getkött.

1. Skala löken och skär den i klyftor. Skala och skiva vitlöken. Bryn köttet i olja i en gryta. Krydda med salt och peppar.
2. Tillsätt lök, vitlök, timjan och buljongtärning. Häll över vatten, krossade tomater och lingondricka. Lägg på ett lock och låt sjuda långsamt 35-40 min.
3. Skala och skär morötter och palsternacka i grova oregelbundna bitar. Skala och skär pumpa och kålrot i grova rektanglar. Kärna ur och finhacka chilin.
4. Tillsätt övriga ingredienser och sjud grytan ytterligare på svag värme ca 30 min men då utan lock. Grytan ska koka ihop och bli lite simmig.
5. Matvete: Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt matvetet och sjud under lock på svag värme ca 15 min. Ta kastrullen åt sidan och låt matvetet ånga av något. Blanda ihop citron, honung, olja och salt. Vänd ner blandningen i matvetet.
6. Färskostkräm: Rör ut färskosten med vatten så att den blir lös och smidig. Krydda med citronskal, salt och peppar.
7. Lägg matvete i bottnen på djupa tallrikar. Fördela grytan över och toppa med färskost och örter.

Recept från