Killinggryta med matvete, färskost och citron

Grytan fungerar i princip med allt grytkött, men Carina Brydling har rekommenderat lamm om man inte får tag på getkött.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g killinggrytbitar - eller getgrytbitar
  • 3 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja - kallpressad
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 tsk timjan
  • 1,5 tärning oxbuljong
  • 3 dl vatten
  • 1 pkt tomater - krossade
  • 5 dl lingondricka - drickfärdig
  • 4 morötter - små (ca 300 g)
  • 4 palsternackor - små (ca 350 g)
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 350 g butternutpumpa
  • 350 g kålrot
  • 1 citron - rivet skal och pressad saft
  • 1 msk ingefära - finriven färsk
  • 1 tsk garam masala

matvete

  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 4,5 dl matvete
  • 1 citron - rivet skal och pressad saft
  • 1,5 msk honung - flytande
  • 0,75 dl rapsolja - kallpressad
  • 0,5 tsk salt

Färskostkräm

  • 200 g getfärskost - naturell
  • 4 - 5 msk vatten
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • färska örter - t ex persilja, smörgåskrasse, timjan, rosmarin

Gör så här

  1. Skala löken och skär den i klyftor. Skala och skiva vitlöken. Bryn köttet i olja i en gryta. Krydda med salt och peppar.

  2. Tillsätt lök, vitlök, timjan och buljongtärning. Häll över vatten, krossade tomater och lingondricka. Lägg på ett lock och låt sjuda långsamt 35-40 min.

  3. Skala och skär morötter och palsternacka i grova oregelbundna bitar. Skala och skär pumpa och kålrot i grova rektanglar. Kärna ur och finhacka chilin.

  4. Tillsätt övriga ingredienser och sjud grytan ytterligare på svag värme ca 30 min men då utan lock. Grytan ska koka ihop och bli lite simmig.

  5. Matvete: Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt matvetet och sjud under lock på svag värme ca 15 min. Ta kastrullen åt sidan och låt matvetet ånga av något. Blanda ihop citron, honung, olja och salt. Vänd ner blandningen i matvetet.

  6. Färskostkräm: Rör ut färskosten med vatten så att den blir lös och smidig. Krydda med citronskal, salt och peppar.

  7. Lägg matvete i bottnen på djupa tallrikar. Fördela grytan över och toppa med färskost och örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!