Kikärtsplättar med tsatsiki, varm feta och grillad aubergine

Kikärtsplättar med tsatsiki, varm feta och grillad aubergine är en festlig vegetarisk rätt. Plättarna har en något nötig smak. De serveras nystekta med välgrillad aubergine. Fetaosten värms i foliepaket på grillen.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2 auberginer - (à 250 g)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 citron
  • 2 msk olivolja
  • 200 g fetaost

Kikärtsplättar

  • 4 dl vatten
  • 3 dl kikärtsmjöl - t ex Risenta
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Tsatsiki

  • 0,5 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl grekisk yoghurt - eller turkisk yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • dill - hackad
  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Plättar: Koka upp vattnet i en kastrull. Vispa i kikärtsmjölet. Tillsätt ägg och salt. Rör till en slät smet, låt stå i kylen ca 30 min.

  2. Skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt stå ca 5 min. Torka skivorna med hushållspapper och pressa över citronsaft. Pensla dem med olja.

  3. Tsatsiki: Halvera gurkan och gröp ut kärnorna. Skär gurkan i små tärningar och lägg i en sil. Strö på salt och låt stå ca 5 min. Torka gurkan med hushållspapper. Blanda med yoghurt, olja och dill. Krydda med peppar. Ställ kallt.

  4. Hetta upp olja i en plättlagg eller stekpanna och stek plättar, ca 2 min på varje sida.

  5. Linda in fetaosten i aluminiumfolie. Lägg paketet på grillen och värm ca 5 min. Grilla aubergineskivorna ca 5 min på varje sida.

  6. Lägg plättarna på tallrikar. Toppa med tsatsiki, hackad dill och smörgåskrasse. Lägg aubergine och fetaost vid sidan om.

  7. För fler vegetariska recept - följ oss på Facebook: Allt om Mat Vego

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!