3.93.93.93.93.9

Kikärtsplättar med tsatsiki, varm feta och grillad aubergine är en festlig vegetarisk rätt. Plättarna har en något nötig smak. De serveras nystekta med välgrillad aubergine. Fetaosten värms i foliepaket på grillen.

För 4 personer:

Ingredienser

2 auberginer, (à 250 g)
1 tsk salt
0,5 citron
2 msk olivolja
200 g fetaost

Kikärtsplättar:

4 dl vatten
3 dl kikärtsmjöl, t ex Risenta
3 ägg
1 tsk salt
2 msk olivolja

Tsatsiki:

0,5 gurka
0,5 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt, eller turkisk yoghurt
2 msk olivolja
2 msk dill, hackad
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

hackad dill
smörgåskrasse

40 minuter

Kikärtsplättar med tsatsiki, varm feta och grillad aubergine – gör så här:

  1. Plättar: Koka upp vattnet i en kastrull. Vispa i kikärtsmjölet. Tillsätt ägg och salt. Rör till en slät smet, låt stå i kylen ca 30 min.
  2. Skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt stå ca 5 min. Torka skivorna med hushållspapper och pressa över citronsaft. Pensla dem med olja.
  3. Tsatsiki: Halvera gurkan och gröp ut kärnorna. Skär gurkan i små tärningar och lägg i en sil. Strö på salt och låt stå ca 5 min. Torka gurkan med hushållspapper. Blanda med yoghurt, olja och dill. Krydda med peppar. Ställ kallt.
  4. Hetta upp olja i en plättlagg eller stekpanna och stek plättar, ca 2 min på varje sida.
  5. Linda in fetaosten i aluminiumfolie. Lägg paketet på grillen och värm ca 5 min. Grilla aubergineskivorna ca 5 min på varje sida.
  6. Lägg plättarna på tallrikar. Toppa med tsatsiki, hackad dill och smörgåskrasse. Lägg aubergine och fetaost vid sidan om.

För fler vegetariska recept – följ oss på Facebook:
Allt om Mat Vego