Kikärtsplättar med tsatsiki, varm feta och grillad aubergine
Ingredienser
- 2 auberginer - (à 250 g)
- 1 tsk salt
- 0,5 citron
- 2 msk olivolja
- 200 g fetaost
Kikärtsplättar
- 4 dl vatten
- 3 dl kikärtsmjöl - t ex Risenta
- 3 ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
Tsatsiki
- 0,5 gurka
- 0,5 tsk salt
- 2 dl grekisk yoghurt - eller turkisk yoghurt
- 2 msk olivolja
- 2 msk dill - hackad
- 1 krm svartpeppar - nymald
Garnering
- dill - hackad
- smörgåskrasse
Gör så här
-
Plättar: Koka upp vattnet i en kastrull. Vispa i kikärtsmjölet. Tillsätt ägg och salt. Rör till en slät smet, låt stå i kylen ca 30 min.
-
Skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt stå ca 5 min. Torka skivorna med hushållspapper och pressa över citronsaft. Pensla dem med olja.
-
Tsatsiki: Halvera gurkan och gröp ut kärnorna. Skär gurkan i små tärningar och lägg i en sil. Strö på salt och låt stå ca 5 min. Torka gurkan med hushållspapper. Blanda med yoghurt, olja och dill. Krydda med peppar. Ställ kallt.
-
Hetta upp olja i en plättlagg eller stekpanna och stek plättar, ca 2 min på varje sida.
-
Linda in fetaosten i aluminiumfolie. Lägg paketet på grillen och värm ca 5 min. Grilla aubergineskivorna ca 5 min på varje sida.
-
Lägg plättarna på tallrikar. Toppa med tsatsiki, hackad dill och smörgåskrasse. Lägg aubergine och fetaost vid sidan om.
-
För fler vegetariska recept - följ oss på Facebook: Allt om Mat Vego