4.84.84.84.84.8

Kikärtsbiffar med koriander och chili - mättande och goda vegobiffar. Servera exempelvis i varma pitabröd.  

För 4 personer:

Ingredienser

300 g kikärter, torkade
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili, t ex spansk peppar
3 msk koriander, hackad
1 tsk koriander, mald
1 tsk paprikapulver
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk vetemjöl, –2 msk, ev 
1 liter rapsolja

Dillpicklad gurka:

1 gurka
2 msk ättiksprit, (12 %)
2 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, nymald
1 dl dill, hackad

Tillbehör:

pitabröd, varma, gärna av typen Mexican style
rödlök, skivad
crème fraiche

40 minuter + 10 timmars blötläggning

Kikärtsbiffar med koriander och chili – gör så här:

  1. Lägg kikärterna i kallt vatten ca 10 timmar.
  2. Picklad gurka: Halvera gurkan på längden och skrapa ut kärnorna med en liten sked. Skär den i tunna skivor.
  3. Rör ihop ättika, socker, salt och peppar tills sockret har lösts upp. Häll blandningen över gurkan och rör om. Blanda i dillen.
  4. Låt kikärterna rinna av och lägg dem i en matberedare. Skala och grovhacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Lägg lök, vitlök och chili i matberedaren och tillsätt färsk och torkad koriander, paprikapulver, salt och peppar. Mixa till en finfördelad smet. Prova att forma en biff med händerna – om den inte håller ihop tillsätts mjöl.
  5. Forma små biffar eller bollar av smeten. Hetta upp oljan till 170° och fritera biffarna gyllene, 2–3 min på varje sida. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Fyll pitabröden med biffar, gurka och skivad rödlök. Toppa med en klick crème fraiche.

Kökstipset!

Tricket för att göra bra falafel är att använda torkade, blötlagda kikärter istället för färdigkokta på burk. De ska inte kokas utan bara mixas med kryddor och sedan friteras eller stekas i rikligt med olja.