00000

Fisksoppan går bra att förbereda men tillsätt fisken strax innan soppan serveras. Välj färsk eller fryst fisk, allt efter önskat pris.

För 6 personer

Ingredienser

800 g hoki sej eller torskfilé, fryst
1 tsk salt
250 g schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 palsternacka stor
2 msk olivolja
7 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl torrt vitt vin
2 burk tomater hela
2 tsk timjan
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Till servering

1 burk kräftstjärtar hela
1 dl vispgrädde

Garnering

färsk timjan

Recept: Kickis fisksoppa

  1. Halvtina fisken, skär den i ca 2 cm stora kuber. Strö över saltet.
  2. Skala schalottenlöken och skär den i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter och palsternacka.
  3. Fräs lök, vitlök, morötter och palsternacka i olivolja i en stor kastrull ca 5 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
  4. Tillsätt vatten, buljongtärningar, vin, tomater och timjan. Låt sjuda 15 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg i den tinade fisken och låt sjuda på svag värme, 3-5 minuter tills fisken vitnat.
  6. Vispa grädden. Häll av spadet på kräftstjärtarna. Fördela dem i sopptallrikarna.
  7. Rör ner grädden i soppan. Häll den heta soppan över kräftstjärtarna och garnera med färsk timjan.