3.83.83.83.83.8

Testa att göra en libanesisk råbiff – kibbe nayeh - där köttet mixas med bulgur.

För 4 personer som smårätt:

Ingredienser

200 g nötkött, t ex innanlår eller flankstek
1 dl bulgur
0,5 gul lök, liten
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,75 krm cayennepeppar
0,5 krm kanel, mald
0,5 dl vatten, iskallt

Tillbehör:

2 libabröd, stora
2 msk olivolja

Garnering:

2 msk olivolja
pinjenötter, rostade
mynta
chiliflakes

40 minuter

Kibbe nayeh – gör så här:

  1. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Häll bulgurn i en sil och låt kallna. Krama ut eventuell vätska.
  2. Sätt ugnen på 225°. Lägg libabröden på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och rosta mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 5 min. Bryt dem i mindre bitar.
  3. Skär bort eventuella senor och hinnor på köttet och skär det i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar.
  4. Lägg kött, bulgur och lök i en matberedare och mixa till en smet, ca 2 min. Krydda med salt, peppar, cayennepeppar och kanel. Tillsätt iskallt vatten efter hand tills konsistensen blir mjuk.
  5. Rulla små bollar med rena blöta händer och platta till dem lite grann. Gör eventuellt mönster med hjälp av en gaffel. Lägg varje liten biff på ett libabröd. Ringla över olja och garnera med pinjenötter, mynta och chiliflakes.
Kökstipset! Kibbe nayeh är en libanesisk variant på råbiff där köttet mixas med bulgur. Köttet får en fin mild smak. En perfekt nybörjarvariant för den som inte testat råbiff.