00000

Khachapuri är Georgisk ”streetfoood” – luftigt bröd fylld med ost och ägg. Servera den gärna till frukost eller varför inte brunch eller lunch med en sallad bredvid.

För 6 personer:

Ingredienser

1 dl mjölk
2,5 dl vatten
25 g jäst
1 msk strösocker
1 msk rapsolja
1 tsk salt
8,5 dl vetemjöl special, (510 g)
100 g fetaost
250 g mozzarellaost
3 dl hårdost, riven, vällagrad , t ex gruyère, prästost eller västerbottensost
6 ägg
50 g smör

Pensling:

1 ägg

Garnering:

dill, hackad , ev

40 minuter + 1 timme 20 minuter jäsning + 20 minuter i ugn

 Khachapuri – gör så här:

  1. Värm mjölk och vatten till 37°. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och nästan allt mjöl. Knåda ca 10 min till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Dela degen i 6 bitar. Platta ut varje deg till en oval platta. Rulla in kanterna så att det blir en liten kant och nyp till i vardera änden så att den blir spetsig. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Smula fetaosten och riv sönder mozzarellaosten. Fördela feta, mozzarella och den rivna osten på degen. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.
  4. Pensla kanten av brödet med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills brödet börjar bli gyllenbrun. Ta ut bröden. Gör en liten fördjupning i mitten av varje bröd och knäck ner ett ägg i varje fördjupning. Klicka på smör.
  5. Ställ tillbaka i ugnen och grädda ytterligare ca 5 min tills äggvitan börjar stelna men äggulan är lös. Äggvitan fortsätter att tillagas i den varma osten efter att man har tagit bröden ur ugnen.
  6. Strö flingsalt, peppar och eventuellt dill över bröden. Servera direkt. Ät genom att bryta sönder brödet och doppa i äggulan.
Fler recept med: Bakning, Matbröd