40 minuter + 1 timme 20 minuter jäsning + 20 minuter i ugn
Khachapuri – gör så här:
- Värm mjölk och vatten till 37°. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och nästan allt mjöl. Knåda ca 10 min till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Dela degen i 6 bitar. Platta ut varje deg till en oval platta. Rulla in kanterna så att det blir en liten kant och nyp till i vardera änden så att den blir spetsig. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Smula fetaosten och riv sönder mozzarellaosten. Fördela feta, mozzarella och den rivna osten på degen. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.
- Pensla kanten av brödet med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills brödet börjar bli gyllenbrun. Ta ut bröden. Gör en liten fördjupning i mitten av varje bröd och knäck ner ett ägg i varje fördjupning. Klicka på smör.
- Ställ tillbaka i ugnen och grädda ytterligare ca 5 min tills äggvitan börjar stelna men äggulan är lös. Äggvitan fortsätter att tillagas i den varma osten efter att man har tagit bröden ur ugnen.
- Strö flingsalt, peppar och eventuellt dill över bröden. Servera direkt. Ät genom att bryta sönder brödet och doppa i äggulan.