00000

Key lime pie är beviset på att det kan vara enkelt att göra något sagolikt gott! Limegelén som gör det lilla extra. Receptet kommer från krögaren Pontus Frithiof.

För 6 personer

Ingredienser

Key lime pie

100 g digestivekex (ca 7 kex)
50 g smör
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
4 äggulor
3 lime

Limegelé

1 1/2 gelatinblad
1 dl vatten
1 1/2 msk strösocker
2 msk pressad lime

Garnering

finstrimlat limeskal

Tillbehör

vispad grädde

15 min + 20 min i ugn + 2 timmar att stelna

Key lime pie – gör så här:

  1. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten och socker och koka tills sockret lösts upp. Sila i limesaften. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i lagen. Häll lagen i en form, ca 6 x 10 cm, täckt invändigt med plastfolie.  Ställ gelén i kylen för att stelna, ca 2 timmar.
  2. Pajen: Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulet.Tryck ut smulorna i en fyrkantig form, ca 15 x 15 cm. Förgrädda botten mitt i ugnen ca 5 min. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  3. Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet av 2 lime och pressa saften ur alla 3. Mät upp saften till 1 dl. Blanda ner limeskal och -saft i smeten.
  4. Häll smeten i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna.
  5. Skär kakan i rutor och garnera med limegelé i tärningar och limeskal. Servera med vispad grädde.

 

Så här bakar du en citron- och marängpaj: