00000

Recept på Kerstins baguetter. Ett alternativ är att göra två limpor av degen. De gräddas då 10 min i 250°. Sänk värmen till 200° och grädda ytterligare 20 min.

För 5 baguetter

Ingredienser

12 g jäst
7,5 dl vatten kallt
2 tsk havssalt
300 g fullkornsmjöl av emmer eller någon annan smakrik kulturspannmålssort, t ex dinkel, naket korn eller öländskt lantvete)
12,5 dl dinkelsikt (ca 750 g)

Kerstins baguetter — gör så här:

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en hushållsassistent. Tillsätt resten av vattnet, salt, fullkornsmjöl och sist dinkelsikt, spara lite till utbakningen.
  2. Arbeta till en smidig deg, ca 10 min, tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur, ca 3 timmar.
  3. Ta upp degen på en mjölad bakbänk utan att arbeta den för mycket. Forma till 5 baguetter och lägg dem på mjölade baguetteplåtar eller på vanliga plåtar med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250°. Grädda baguetterna mitt i ugnen 12-15 min.
Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt, Ris och gryn