Kavring med sill och brynt smörkräm

Kavring med sill och brynt smörkräm är en klassisk svensk sillamacka som avslutas med rivet, fryst smör.
Gabriel Jonsson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 skivor kavring
  • 4 delikatesspotatisar
  • 100 g smör - + 1 msk
  • 1 dl gräddfil
  • 1 kruka gräslök
  • 2 sillfiléer - av 5-minuterssill
  • 1 tsk salt

Fryst smör med picklad rödlök

  • 0,5 rödlök
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 75 g smör - rumsvarmt

Gör så här

  1. Fryst smör: Blanda vatten, socker och ättika i en kastrull. Koka tills sockret lösts upp. Låt lagen kallna. Skala och hacka löken. Lägg löken i lagen och låt stå i kylen ca 1 dygn.

  2. Sila bort lagen från löken och pressa ut vätskan. Blanda löken med smöret och rulla in i plastfolie. Lägg rullen i frysen tills det är helt genomfruset.

  3. Koka potatisen mjuk. Låt rinna av och svalna. Bryn 100 g smör och låt kallna i kylen. Blanda smöret med gräddfil. Hacka hälften av gräslöken och rör ner i smörblandningen. Krydda med salt.

  4. Skär sillen i bitar. Skiva potatisen. Stek brödskivorna i 1 msk smör tills det blir krispigt. Låt svalna något.

  5. Fördela den brynta smörkrämen på bröden. Lägg på sill och potatis och riv över det frysta smöret. Garnera med resterande gräslök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!