Katsudon

Recept på katsudon. Katsudon betyder risskål med tonkatsu, friterad fläskkotlett. Kotletten blir saftig och smakrik av fritering när köttet ångas -innanför det krispiga skalet. Färdig tonkatsusås finns att köpa i asiatiska butiker.

 

1 timme

Gör så här:

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Tonkatsusås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka tills såsen börjar tjockna, 7–8 min. Låt svalna. Såsen håller ca 1 månad i kylen.
  3. Skär köttet i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Skär några skåror i fettkappan så att skivorna inte böjs när de tillagas. Banka ut köttet något och krydda med salt och peppar.
  4. Lägg mjölet i en tallrik. Vispa upp 2 ägg i en annan tallrik och lägg panko på en tredje. Vänd köttet i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  5. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till 180°.  Fritera köttet gyllene och knaprigt, 3–4 min. Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper. Skär köttet i ca 2 cm breda strimlor.
  6. Vispa ihop vatten, mirin, soja, fond och socker i en skål. Skala och skiva löken.
  7. Stek löken mjuk i 1 msk olja i en gryta eller stekpanna med lock. Häll buljongen över löken. Lägg köttskivorna ovanpå. Vispa upp 2 ägg och ringla över köttet. Lägg på locket och låt puttra ca 2 min.
  8. Ansa och strimla salladslöken. Lägg upp ris i skålar. Toppa med lök och kött och strö över salladslök. Servera med tonkatsusås. 

Recept av Ylva Porsklev

Recept från