00000

Recept på kalkonbröst med sötpotatis och apelsinsås. Apelsinsåsen kan göras dagen före. Moset kan stå färdigt i ugnssäkra portionsformar ca 5 timmar i kylen och gratineras strax före servering.

För 6 personer

Ingredienser

Katrinplommonfyllda kalkonbröst

2 stora kalkonfiléer (à 450 g)
2 dl katrinplommon
1 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad salvia
1 tsk rivet apelsinskal
1 tsk honung
1/2 tsk + 1 1/2 tsk salt
2 krm + 2 krm nymald svartpeppar
2 msk smör

Sötpotatispuré

4 mellanstora sötpotatisar (à 250 g)
50 g smör
1 krm riven muskot
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 dl västerbottensost

Citrussallad

3 apelsiner
1 blodgrape
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 citron, rivet skal
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Apelsinsås

2 msk strösocker
2 msk vit balsamvinäger
1/2 dl konc kycklingfond
5 dl vatten
2 dl pressad apelsin
1/2 msk färskriven ingefära
2 tsk Maizena majsstärkelse
2 msk smör

Ca 1 timme

Katrinplommonfyllda kalkonbröst med sötpotatismos och apelsinsås

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär en längsgående ficka i kalkonfiléerna. Hacka katrinplommonen. Blanda katrinplommon, örter, apelsinskal och honung. Smaka av med 0,5 tsk salt och 2 krm peppar.
  2. Fyll filéerna med frukten och bind ihop med steksnöre. Krydda med 1,5 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn filéerna runt om i smör i en stekpanna. Lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Stek filéerna mitt i ugnen till 68 grader innertemperatur, ca 20 minuter.
  4. Puré: Skala sötpotatisen och skär den i små kuber. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa sötpotatisen med smör och kryddor med mixerstav. Lägg över moset i smorda portionsugnsformar. Strö över osten.
  5. Citrussallad: Skär bort skalet på apelsinerna och grapen och skär ut hinnfria klyftor. Skala och riv vitlöken. Blanda apelsin- och grapeklyftor med vitlök, persilja och citronskal. Krydda med salt och peppar.
  6. Såsen: Smält sockret långsamt i en kastrull. Tillsätt vinäger, fond och vatten. Blanda ner apelsinsaft och ingefära. Koka upp och låt koka tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp. Rör ner smöret.
  7. Ta ut kalkonen och höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera moset mitt i ugnen ca 10 minuter, tills det fått fin och gyllene färg.
  8. Skär kalkonen i skivor och servera med mos, apelsinsås och citrussallad.

 

Vi rekommenderar de här produkterna från Kökets Favoriter till din kalkonmiddag:

Fina cocotteformar att servera sötpotatispuré i: Kolla formarna här!