00000

Äppelmos får så olika karaktär beroende på vilken äppelsort som används. Se detta som en smakbas som kan varieras med olika smaksättningar. Om du vill använda syrliga eller söta äpplen i recepten är en smaksak.

För 1 kilo

Ingredienser

1 kg äpplen, t ex Signe Tillisch eller Transparante Blanche
1 dl vatten
1 krm askorbinsyra
1-2 dl strösocker

6 h + 45 min

Äppelmos – gör så här:

  1. Ta bort blomfäste och stjälk från äpplena och skär dem i klyftor. Koka klyftorna mjuka i vattnet ca 5 min.
  2. Passera äppelklyftorna genom en sil eller i passerkvarn. Rör ut askorbinsyran i lite av moset och rör ner det. Sockra efter smak.

 

Smaksätta äppelmoset

Exempel på smaksättare som kan få koka med moset:

• 1 halverad vaniljstång

• 1 tsk grovkrossad kardemumma

• 2 kanelstänger

Smaksättare som tillsätts när moset kokat färdigt:

• 1–2 tsk riven färsk ingefära

• 1 dl hela, frysta lingon (tillsätt lingonen när moset kokat färdigt och passerats. Det kan behö- vas lite extra socker.) Ger ett trevligt rödprickigt äppelmos.

TIPS – askorbinsyra

Askorbinsyra tillsätts för att moset inte ska mörkna. För att slippa konserveringsmedel kan man frysa in moset i små förpackningar så att man bara tar fram lite i taget.