00000

Till receptet på detta mos används gärna äppelsorten Katja, som får en syrlig skjuts av pressad citron.

För 2 liter

Ingredienser

1 kg äpplen, gärna katja
2 dl strösocker
1 dl vatten
2 msk citron pressad

6 h + 45 min

Gör så här:

  1. Skölj äpplena och skär dem i klyftor. Varva äpple och socker i en skål. Ställ kallt 5-6 timmar.
  2. Koka upp vatten och citronsaft i en vid kastrull. Häll i äppelklyftorna och låt dem sjuda under lock 20-30 min, tills de mjuknat.
  3. Passera klyftorna genom en trådsil. Häll tillbaka moset i kastrullen och sjud eventuellt vidare utan lock på svag värme, tills moset fått önskad konsistens.
  4. Häll upp moset på väl rengjorda glasburkar. Förvara på mörk och sval plats.