4.34.34.34.34.3

Katalansk fisk- och skaldjursgryta med chiliaioli är spansk lyxmat. Lättlagad och mycket god! Självklart kan du byta ut fisken mot någon av dina egna favoriter. Musslor är också gott i grytan.  

För 4 personer:

Ingredienser

600 g fiskfilé, t ex lax och torsk, ASC- eller MSC-märkt
500 g king prawns, kungs­räkor, MSC-märkta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 kvisttomater
1 msk olivolja, + 2 msk
2 msk sherry, torr
1 lagerblad
1 tsk paprikapulver
0,5 paket saffran, (à 1/2 g)
2 tsk strösocker
2 dl vitt vin, torrt
2 dl vatten
2 msk fiskfond, konc
4 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 kruka bladpersilja

Aioli:

1 äggula
1 vitlöksklyfta
2 tsk dijonsenap
1,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
0,5 msk citron, pressad
1 krm salt
1 röd chili, t ex spansk peppar

Tillbehör:

1 baguette, gärna av surdeg

40 minuter

Fisk- och skaldjursgryta – gör så här:

  1. Aioli: Lägg äggulan i en skål. Skala och pressa i vitlöken, tillsätt senapen. Vispa i oljan lite i taget till tjock konsistens. Vispa i citronsaften och salta. Kärna ur och finhacka chilin, rör ner den i aiolin.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka tomaterna.
  3. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja ca 3 min i en stekpanna. Tillsätt sherryn och låt koka in. Tillsätt tomater, lagerblad, paprikapulver, saffran och socker. Låt fräsa ca 5 min. Rör då och då.
  4. Tillsätt vin, vatten och fond. Låt sjuda ca 5 min.
  5. Skär fisken i ca 5 cm stora bitar. Vänd fisk och räkor i mjölet, skaka av överflödigt mjöl. Krydda med salt och peppar.
  6. Bryn fisk och skaldjur hastigt runt om i 2 msk olja i het stekpanna. Lägg dem i tomatskyn och sjud 3–5 min. Repa och finhacka persiljan och strö över.
  7. Servera grytan med aioli och bröd.