Katalaner

Kalasgoda katalaner. Recept på fina söta katalaner att servera till lyxigt fika året runt!
Linda Andersson

Ingredienser

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl hallonsylt

Glasyr

  • 1,5 msk hallonsylt
  • 1 - 1.5 dl florsocker

Gör så här

  1.  Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägget. Blanda i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen, 3–4 mm tunn, på en mjölad arbetsbänk. Skär ut ovala bitar som är något större än en mazarinform. Klä insidan av mazarinformar i metall med degen. Skär av kanterna jämnt. Ställ mazarinformarna på en plåt.

  3. Fyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda den med smör, socker och ägg.

  4. Lägg en klick hallonsylt i varje form. Fyll upp formarna till ca 3/4 med mandel­massefyllningen. Grädda formarna mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna på ett galler.

  5. Glasyr: Rör ihop hallonsylt och florsocker till en bredbar glasyr. Bred ut den över kakorna och låt glasyren stelna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!