3.83.83.83.83.8

Kalasgoda katalaner. Recept på fina söta katalaner att servera till lyxigt fika året runt!

För 16 kakor:

Ingredienser

100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl, (180 g)

Fyllning:

200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
2 ägg
1 dl hallonsylt

Glasyr:

1,5 msk hallonsylt
1-1,5 dl florsocker

40 minuter + 30 minuter för degen att vila + 20 minuter i ugn

Kalasgoda katalaner – gör så här:

  1.  Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägget. Blanda i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen, 3–4 mm tunn, på en mjölad arbetsbänk. Skär ut ovala bitar som är något större än en mazarinform.
    Klä insidan av mazarinformar i metall med degen. Skär av kanterna jämnt. Ställ mazarinformarna på en plåt.
  3. Fyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda den med smör, socker och ägg.
  4. Lägg en klick hallonsylt i varje form. Fyll upp formarna till ca 3/4 med mandel­massefyllningen. Grädda formarna mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna på ett galler.
  5. Glasyr: Rör ihop hallonsylt och florsocker till en bredbar glasyr. Bred ut den över kakorna och låt glasyren stelna.

Recept: Frida Johansson, Hembakat

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar