Karlsbaderkrans - så gör du den perfekta kransen!

Recept på Karlsbaderkrans - så här gör du den perfekta kransen. Karlsbaderkransen är bakad på en vetedeg med extra allt. Lite lyxigare, lite festligare, lite vackrare med den fina, runda formen!
Petra Lindstrand
Karlsbaderkrans garnerad med pistaschnötter.
Karlsbaderkrans garnerad med pistaschnötter. Foto: Helén Pe

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • vetemjöl - (480 g)
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g smör - rumsvarmt

Mandelfyllning

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 200 g mandelmassa

Garnering

  • 1 ägg - till pensling
  • 0,75 dl mandelspån
  • 2 msk pärlsocker

Karlsbaderkrans

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Tillsätt mjöl, socker, bakpulver, vaniljfrön, ägg och salt och arbeta degen i maskin ca 5 min. Klicka i smöret och arbeta degen smidig ytterligare 5–10 min i maskin. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 2 timmar.

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Kavla degen till en rektangel, ca 30 x 60 cm. Bred smöret på degplattan. Riv mandelmassan över. Rulla ihop till en lång rulle och skär den därefter i två delar.

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Rulla och dra varje rulle lite försiktigt så de blir ca 40 cm långa. För över till en plåt med bakplåtspapper. Vik ihop till en krans med skarven ner. Forma så att den blir rund och sitter ihop.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Klipp djupa jack runt om och vik ut flikarna.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Ställ en smord cocotteform, ca 7 cm i diameter, i mitten av varje krans så du behåller den runda formen. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla med uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda ca 25 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.

    Foto: Ulrika Pousette

Kökstips!

Låt gärna smöret ligga framme ca 30 min så går det lätt att blanda ner i degen.

Kransen går utmärkt att frysa.

Har du tid att låta degen jäsa längre än angivet behöver du inte ljumma upp mjölken.

Använder du hela kardemummakärnor som du själv stöter fint, i stället för färdigmalen kardemumma, blir smaken ännu bättre.

Visste du att...

Brödet har sitt namn efter Karlsbad, den tyska benämningen på den tjeckiska staden Karlovy Vary.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!