4.74.74.74.74.7

Krögaren Karl Ljungs pasta vongole är en läcker och klassisk pastarätt. Musselfonden får sälta av musslorna. Inget extra salt behövs.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g spagetti
1 kilo vongolemusslor
2 bananschalottenlökar, + 1
2 vitlöksklyftor
1 tsk röd chili, finhackad, t ex spansk peppar
2 msk olivolja, + 1 msk
5 dl vitt vin, torrt
0,5 dl persilja, strimlad

Garnering:

persilja

30 minuter

Karls pasta vongole – gör så här:

  1. Skrubba och skölj musslorna i kallt vatten. Släng bort dem som inte är slutna. Skala och finhacka 2 schalottenlökar och vitlöken. Fräs lök och chili i 2 msk olja ca 3 min. Häll över vinet och låt koka upp.
  2. Lägg musslorna i pannan och koka under lock ca 5 min, tills musslorna öppnats. Ta upp musslorna och lägg åt sidan. Släng bort de musslor som inte öppnats.
  3. Sila av vätskan och låt den koka ihop tills 3 dl återstår.
  4. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av men spara lite av kokvattnet.
  5. Skala och finhacka 1 schalottenlök. Fräs den mjuk i 1 msk olja, ca 3 min. Blanda ner lök och persilja i musselfonden.
  6. Blanda pastan med fonden och vänd ner musslorna. Späd eventuellt med lite kokvatten om det verkar torrt. Toppa med hackad persilja och servera genast.

Recept av Karl Ljung.

pren