Karljohanssoppa med sherry och liten smältmacka

4.74.74.74.74.7

Recept på Karljohanssoppa med sherry och liten smältmacka. Lite sherry i soppan lyfter svampsmaken ytterligare.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g karljohanssvamp, färsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja 
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl sherry, torr
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Smältmacka:

8 skivor bröd
4 skivor ost
4 skivor skinka, lufttorkad
1 msk rapsolja , ev

Garnering:

timjan

40 minuter

Karljohanssoppa med smältmacka – gör så här:

  1. Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs svamp, lök och vitlök i olja 2–3 min. Tillsätt vatten, buljongtärningar och vinäger och låt sjuda  under lock ca 10 min.
  3. Tillsätt crème fraiche och sherry och låt koka upp. Mixa med mixerstav till en slät soppa. Krydda med salt och peppar.
  4. Smältmacka: Lägg ost och skinka i bröden. Grilla i smörgåsgrill eller stek dem i stekpanna med olja till osten smälter.
  5. Skumma soppan extra med mixerstav. Garnera med timjan. Ringla över lite olivolja. Servera med smältmackorna.