Karljohanssoppa

Spara gärna några fina små svampar att lägga i soppan vid servering.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 l karljohansvamp - eller smörsopp (ca 450 g)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa peppar
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 vitlöksklyfta - hackad
  • 1 msk vetemjöl
  • 250 g potatisar - 3 st
  • 2 dl vin - torrt vitt
  • 1 l svampbuljong - (Knorr)
  • 2 mejram - kvistar hackad
  • 3 msk konjak
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad

Tillbehör

  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 1 knippe karljohansvamp - skivor, hela små till garnering

Gör så här

  1. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Lägg svampen i

    en större stekpanna eller stekgryta och låt den överflödiga

    vätskan koka bort. Tillsätt smör och olja. Fräs svampen på

    svag värme ca 15 minuter. Krydda med salt, svartpeppar

    och socker. Rör ner vitlök och vetemjöl.

  2. Skala och skär potatisen i bitar. Tillsätt vin, svampbuljong, potatis och mejram. Låt soppan sjuda ca 25 minuter under lock. Kör soppan i matberedare tills

    den är nästan slät. Häll tillbaka i grytan. Smaka av och krydda ev ytterligare.

  3. Tillsätt konjak och persilja. Servera soppan med en klick creme fraiche. Som extra garnering kan små smörstekta karljohanssvampar läggas på toppen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!