00000

Spara gärna några fina små svampar att lägga i soppan vid servering.

För 4 person(er)

Ingredienser

1,5 l karljohanssvamp eller smörsopp (ca 450 g)
1 msk smör
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 nypa peppar
0,5 tsk strösocker
1 vitlöksklyfta hackad
1 msk vetemjöl
250 g potatisar 3 st
2 dl vin torrt vitt
1 l svampbuljong (Knorr)
2 mejram kvistar hackad
3 msk konjak
0,5 dl bladpersilja hackad

Tillbehör

2 dl crème fraiche lätt
1 knippe karljohansskivor hela små till garnering

1. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Lägg svampen i
en större stekpanna eller stekgryta och låt den överflödiga
vätskan koka bort. Tillsätt smör och olja. Fräs svampen på
svag värme ca 15 minuter. Krydda med salt, svartpeppar
och socker. Rör ner vitlök och vetemjöl.
2. Skala och skär potatisen i bitar. Tillsätt vin, svampbuljong, potatis och mejram. Låt soppan sjuda ca 25 minuter under lock. Kör soppan i matberedare tills
den är nästan slät. Häll tillbaka i grytan. Smaka av och krydda ev ytterligare.
3. Tillsätt konjak och persilja. Servera soppan med en klick creme fraiche. Som extra garnering kan små smörstekta karljohanssvampar läggas på toppen.

Fler recept med: Övrigt, Soppa