Karljohansbröd

Karljohansbrödet är bakat med torkad och stött svamp.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung - flytande
  • 2 msk karljohansvamp - eller trattkantarell, torkad
  • 2 dl rågmjöl - grovt
  • 1 l vetemjöl

Till pensling

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37°. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig.

  2. Blanda ner resten av vattnet, olivolja, salt, honung, svamp och rågmjöl. Tillsätt det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa under bakduk ca 40 minuter.

  3. Arbeta degen på bakbordet, dela den i 2 bitar, rulla ut och dela varje bit i 12 bitar. Forma en svamp genom att rulla fot och hatt, runda till hatten så att den ser ut som en knubbig karljohanssvamp. Låt jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250°.

  4. Pensla med olivolja blandat med vatten. Strö över lite rågmjöl. Grädda 8-10 minuter i nedre delen av ugnen tills ”svamparna” fått fin färg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!