4.24.24.24.24.2

Recept på pasta med karljohansvamp serverad med lammfilé, friterad salvia och hasselnötter. Väldigt gott och lagom lyxigt att laga till helgen. Lamminnerfilén kan bytas ut mot ytterfilé. Bryn den och sätt in i 175° till 54° innertemperatur.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g lamminnerfilé
1,5 liter karljohanssvamp
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja, + 1 msk + 1 msk
1 msk smör, + 1 msk + 1 msk
0,5 tsk salt, + 1 tsk
1 kruka salvia
1 dl hasselnötter
2 krm svartpeppar, nymald
400 g fettuccine, färsk
1 msk tryffelolja
2 dl västerbottensost, grovriven
1 tsk flingsalt

30 minuter

Karljohanpasta med lammfilé, friterad salvia och hasselnötter –gör så här:

  1. Ansa och skär svampen i mindre bitar.  Skala vitlöksklyftorna. Stek svampen i 1 msk olja och 1 msk smör tills den är gyllenbrun och gärna lite knaprig. Lägg i vitlöksklyftorna mot slutet och sänk värmen så att vitlöken får ligga och puttra lite i smöret.
  2. Ta upp svampen och rengör eventuellt stekpannan. Häll i 1 msk olja och tillsätt 1 msk smör. Stek salviabladen frasiga. Lägg dem på hushållspapper för att ­rinna av.
  3. Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna tills skalet börjar spricka och nötterna svartna. Gnugga bort skalet i en kökshandduk. Grovhacka nötterna.
  4. Putsa eventuellt lammfiléerna. Stek dem i 1 msk olja och 1 msk smör runt om ca 5 min till fin gyllenbrun färg. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Låt köttet vila ca 5 min.
  5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och ringla över tryffeloljan. Blanda om.
  6. Lägg upp pastan på ett serveringsfat eller på tallrikar. Lägg på svampen. Strö över ost och hasselnötter. Skär köttet i skivor och lägg det på pastan. ­Garnera med stekta salviablad och flingsalt.
    pren