45 minuter
Karljohanfylld ravioli med hummer, fänkål och tomat – gör så här:
- Halvera humrarna och ta ut köttet. Skär köttet i mindre bitar. Ansa och finstrimla fänkålen. Halvera tomaterna. Ansa och skär 250 g svamp i bitar.
- Ravioli: Skala och finhacka vitlöken. Ansa och finhacka 150 g svamp. Finriv parmesanosten.
- Stek svampen 2–3 min i olja, tills den fått fin färg. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare ca 1 minut. Låt svampfräset svalna och blanda ner osten. Krydda med salt.
- Kavla ut pastadegen tunt. Stansa ut rundlar, 4–5 cm i diameter. Lägg fyllningen mitt på hälften av rundlarna. Pensla kanterna med äggula och lägg sedan på ett ”lock”. Tryck till kanterna ordentligt och se till att det inte kommer in så mycket luft.
- Koka upp rikligt med saltat vatten i en gryta. Koka raviolin al dente ca 2 min. Lyft upp dem och låt vila 2–3 min.
- Stek svampen i smör och olja tills den fått fin färg. Tillsätt fänkålen och låt den steka med ca 1 minut. Krydda med salt. Lägg i hummer, tomater och ravioli. Häll över citronsaften. Fräs ca 1 minut. Strö över ärtskott och flingsalt. Servera med parmesanost.
Pastadeg
10 minuter + 1 timme i kyl
Durumvete är extra proteinrikt och ger den där typiska sega konsistensen som man vill att pastadeg ska ha.
Till ca 700 g:
- 4 1/2 dl + 1/2 dl durumvetemjöl (250 g)
- 3 dl vetemjöl (180 g)
- 3 ägg
- 1 dl vatten
- 1 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
Gör så här:
1. Arbeta ihop 4 1/2 dl durumvetemjöl, vetemjöl, ägg, vatten, olja och salt i en matberedare. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen ca 1 timme.
2. Kavla ut degen 2–3 gånger i pastamaskinen till önskad tjocklek och strö lite durumvete mellan kavlingarna.