00000

Kärleksmums kallas också mockarutor eller chokladrutor. Baka kärleksmums i långpanna och det räcker till många. Det här är en uppdaterad version med extra mycket chokladsmak!

För 20 rutor kärleksmums

Ingredienser

Kärleksmums smet

150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakaopulver
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl

Kärleksmums glasyr

50 g smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakopulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering

1,5 dl kokosflinger

Kärleksmums – gör så här:

  1. Smet: Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsplåt med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett ströbröd eller kokosflingor alternativt klätt hela formen med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vispa snabbt ihop med elvisp.
  5. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Vispa ihop till en jämn smet med elvisp på låg hastighet.
  6. Häll och bred ut smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.
  8. Glasyr: Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker.
  9. Vispa till en jämn smet. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.
  10. Strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna.
  11. Servering: Skär kärleksmums i fyrkantiga bitar när glasyren stelnat.
kärleksmums med kokos

Foto: PER RANUNG

Kärleksmums med extra mycket chokladsmak!