Karibisk lax

Laxen bör marinera minst en halvtimme, men den tål att stå med sina kryddor en hel dag i kylen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - med skinn
  • 1 tsk kryddpepparkorn - ca 1 1/4 tsk grovmalda
  • 2 piri-piri (chilifrukter) - torkade
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk ingefära - mald, torkad
  • 2 tsk råsocker
  • 2 tsk havssalt
  • 2 msk rom - mörk

Vitlökscrème

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 0,5 lime - rivet skal av
  • 1 tsk lime - pressad

Tillbehör

  • 2 sötpotatisar - ca 550 g
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 ananas
  • 1 mango

Gör så här

  1. Lägg laxfilén med köttsidan upp i en form. Stöt kryddpeppar grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda med paprikapulver, ingefära, socker och salt. Gnid in laxsidan med kryddblandningen och droppa försiktigt på rom. Låt stå i rumstemperatur medan du förbereder tillbehören och gör vitlökscrèmen.

  2. Blanda samman samtliga ingredienser till vitlökscrèmen och ställ den kallt.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär dem i långsmala klyftor. Lägg dem i en rymlig ugnssäker form och blanda dem med olja och salt. Stek dem i ugn ca 20 min. Vänd dem någon gång under tiden.

  4. Ansa och skär ananas i långsmala klyftor. Skär bort skal och kärnan från mangon. Skär fruktköttet i långsmala klyftor om det går, annars bara större bitar. När sötpotatisen är färdigstekt blanda försiktigt, ner ananas och mango i den varma formen och låt dem bli ljumma på eftervärmen.

  5. Sänk ugnen till 175°. Skär laxsidan i portionsstora bitar och lägg i en ugnssäker form med den kryddiga köttsidan upp. Stek mitt i ugnen ca 15 min.

  6. Servera laxen på varma tallrikar tillsammans med frukt- och grönsaksblandningen samt vitlökscrème.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!