1. Lägg laxfilén med köttsidan upp i en form. Stöt kryddpeppar grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda med paprikapulver, ingefära, socker och salt. Gnid in laxsidan med kryddblandningen och droppa
försiktigt på rom. Låt stå i rumstemperatur medan du förbereder tillbehören och gör vitlökscrèmen.
2. Blanda samman samtliga ingredienser till vitlökscrèmen och ställ den kallt.
3. Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär dem i långsmala klyftor. Lägg dem i en rymlig ugnssäker form och blanda dem med olja och salt. Stek dem i ugn ca 20 min. Vänd dem någon gång under tiden.
4. Ansa och skär ananas i långsmala klyftor. Skär bort skal och kärnan från mangon. Skär fruktköttet i långsmala klyftor om det går, annars bara större
bitar. När sötpotatisen är färdigstekt blanda försiktigt, ner ananas och mango i den varma formen och låt dem bli ljumma på eftervärmen.
5. Sänk ugnen till 175°. Skär laxsidan i portionsstora bitar och lägg i en ugnssäker form med den kryddiga köttsidan upp. Stek mitt i ugnen ca 15 min.
6. Servera laxen på varma tallrikar tillsammans med frukt- och grönsaksblandningen samt vitlökscrème.
Karibisk lax
Laxen bör marinera minst en halvtimme, men den tål att stå med sina kryddor en hel dag i kylen.
För 4 person(er)
Ingredienser
800 g | laxfilé, med skinn |
1 tsk | kryddpepparkorn, ca 1 1/4 tsk grovmalda |
2 | piri piri, torkade |
2 tsk | paprikapulver |
2 tsk | ingefära, mald, torkad |
2 tsk | råsocker |
2 tsk | havssalt |
2 msk | rom, mörk |
Vitlökscrème
2 dl | crème fraiche |
1 msk | majonnäs |
2 | vitlöksklyftor, pressade |
0,5 | lime, rivet skal av |
1 tsk | lime, pressad |
Tillbehör
2 | sötpotatisar, ca 550 g |
2 msk | olivolja |
1 tsk | salt |
1 | ananas |
1 | mango |