Karibisk kyckling med rom

00000

Recept på karibisk kyckling med rom. Allt görs i ugnen, och bäst är om ugnen har varmluft så att flera plåtar med grönsaker kan tillagas samtidigt.  

För 8 personer

Ingredienser

2 kilo kyckling, ben, lår och vingar
2 msk rapsolja
1 msk muscovadosocker, ljust
2 tsk salt
1 tsk chiliflakes
1 tsk koriander, mald
1 tsk chilipulver
2 krm paprikapulver, rökt
2 krm spiskummin, mald
2 krm vaniljpulver
2 msk rom, mörk

Salsa:

2 förp mango, fryst (à 225 g)
2 lime
0,5 dl muscovadosocker, ljust
2 chili, röda, t ex spansk peppar
1 knipplök
2 krm salt

Grönsaker:

3 sötpotatisar, stora (ca 900 g)
1 msk rapsolja, + 1 msk
1 tsk salt, + 1 tsk
3 majskolvar, förkokta
1 ananas
200 g pimientos de padron
1 dl kokoschips

30 minuter + 10 minuter för kycklingen att marinera + 1 1/4 h i ugn

Gör så här:

  1. Salsa:  Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Mixa mangotärningarna med limeskal, limesaft och socker i en matberedare till en grov röra. Kärna ur och finhacka chilin. Ansa och finhacka löken.  Blanda ner chili och lök och krydda med salt. Låt stå svalt fram till servering.
  2. Kyckling: Sätt ugnen på 225°. Lägg alla kycklingdelar i en stor bunke. Blanda med olja. Krydda med socker, salt, chiliflakes, koriander, chilipulver, paprikapulver, spiskummin och vaniljpulver. Blanda väl, rör till sist ner rommen. Låt stå ca 10 min och blanda om då och då.  
  3. Lägg upp kycklingbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över kryddmarinad som finns kvar i bunken. Tillaga kycklingen mitt i ugnen ca 40 min, tills den är genomstekt. Håll den varm under aluminiumfolie.
  4. Grönsaker: Skala och skär sötpotatisarna i bitar. Blanda dem med 1 msk olja och 1 tsk salt. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in sötpotatisen i ugnen när kycklingen är färdig och tillaga ca 15 min. Skär majskolvarna i skivor. Skala ananasen och skär den i bitar. Blanda majs, ananas och pimientos med 1 msk olja på en plåt. Strö på 1 tsk salt. 
  5. Sätt ugnen på varmluft. Låt sötpotatisplåten stå kvar i ugnen och sätt  in plåten med de andra grönsakerna överst. Tillaga ca 15 min . 
  6. Lägg kycklingbitarna på grönsakerna.Strö över kokoschipsen. Värm i 225° ugn ca 5 min. Servera med mangosalsa.