Karelska piroger

Karelska piroger är en klassisk finsk rätt. Här är recept på de goda pirogerna.
Allt om Mat
Foto: Michael Förster

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,75 dl grovt rågmjöl - (+ 0,5 dl till utbakning)

Fyllning

  • 500 g risgrynsgröt

Smörbad

  • 2 dl vatten
  • 50 g smör

Tillbehör

  • 2 ägg - hårdkokta
  • 50 g smör - mjukt, gärna extrasaltat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Värm vattnet till 37°. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.

  2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Koka under tiden upp vatten och smör.

  4. Doppa pirogerna hastigt en och en i smörbadet. Lägg dem att svalna på galler.

  5. Hacka äggen och blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med ägg­smöret.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!