Karelska piroger är en klassisk finsk rätt. Här är recept på de goda pirogerna.

För 12 piroger

Ingredienser

2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
2,75 dl grovt rågmjöl (+ 1/2 dl till utbakning)

Fyllning:

500 g risgrynsgröt

Bad:

2 dl kokande vatten
50 g smör

Tillbehör:

2 ägg hårdkokta
50 g smör mjukt, gärna extrasaltat

Karelska piroger

1. Sätt ugnen på 275°. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.
2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Koka under tiden upp smör i vatten.
4. Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet. Lägg dem att svalna på galler.
5. Hacka äggen och blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med ägg­smöret.