00000

Recept på karelska piroger. Karelska piroger går utmärkt att frysa för att sedan värma i ugn. Vattenbadet med smör gör de finska pirogerna ännu godare.

För 12 piroger

Ingredienser

2 dl vatten ljummet
1 tsk salt
250 g vetemjöl
250 g rågmjöl

Fyllning

500 g risgrynsgröt

Bad

2 dl vatten kokande

Tillbehör

2 ägg hårdkokta
50 g smör mjukt, gärna extrasaltat

Karelska piroger

  1. Sätt ugnen på 275°. Vatten, salt och mjöl blandas och knådas till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar och kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.
  2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda dem i mitten av ugnen 10-15 min. Koka under tiden upp smör i vatten. Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet.
  4. Lägg dem att svalna på galler. Hacka äggen och blanda med smör.
    Servera pirogerna ljumma med äggsmöret.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till ditt bak: Funktionell kavel hittar du här!