55555

Recept på våfflor med underbar kolasås, karamelliserad banan och kardemumma!

För 10 våfflor:

Ingredienser

100 g smör
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemummakärnor, stötta
2 ägg
4 dl mjölk

Tillbehör:

3 dl vispgrädde
3 bananer
1 msk smör
2 msk rårörsocker, eller strösocker
1 burk karamelliserad mjölk, (397 g)

30 minuter

Våfflor med kardemumma, kola och banan – gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa i ägg och först hälften av mjölken och sedan resten. Vispa ner smöret i smeten. Låt vila 10–15 min.
  2. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflor i omgångar tills de är gyllenbruna.
  3. Vispa grädden lätt. Skala och skär bananerna i bitar. Stek bananerna i smör på båda sidor. Strö över sockret och låt det karamelliseras över bananerna.
  4. Servera våfflorna med dulce de leche, karamelliserade bananer och grädde.

Kökstipset! Om du inte hittar färdigkaramelliserad mjölk kan du koka en oöppnad burk med söt kondenserad mjölk i en kastrull med vatten 3 ½ timme. Fyll på med vatten under tiden så att det inte kokar torrt.

Kardemummavåfflor

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto Wolfgang Kleinschmidt