Recept på kardemummaparfait med lingonkolasås. Kall, krämig dessert där den ljumma kolasåsen får stuns av de syrliga lingonen. Perfekt avslutning efter den lätta varmrätten.

För 10 pers

Ingredienser

Kardemummaparfait

4 ägg
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kardemumma
4 dl vispgrädde

Kolasås

1 dl strösocker
1 dl brun farin
4 dl vispgrädde
3 dl lingon

Garnering

300 g färska bär, t ex blåbär och björnbär

20 min + 4 timmar i frysen

Kardemummaparfait med lingonkolasås:

  1. Vispa ägg, florsocker, vaniljsocker och kardemumma pösigt.
  2. Vispa grädden och vänd ner i kardemummasmeten.
  3. Häll smeten i en avlång form, ca 2 liter, klädd med plastfolie. Ställ formen i frysen ca 4 timmar.
  4. Kolasås: Smält socker och farin  i en kastrull. Häll i lite grädde i taget och koka tills socker och farin lösts upp. Häll i lingonen och rör runt.
  5. Servera parfaiten i skivor med den ljumma såsen ringlad runt. Garnera med färska bär.

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.
 

”Baka

Foto: Ulrika Pousette