Kardemummafläta

Imponera på dina gäster med en fin längd i form av en fläta.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 2 tsk kardemummakärnor - hela, mortlade
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl - (420 g)

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kardemummakärnor - hela, mortlade

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Topping

  • 1 msk kardemummakärnor - hela, mortlade
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken i bunken till en köksassistent. Tillsätt socker, smöret i bitar, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen ca 10 min i maskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

  2. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser.

  3. Sockerlag: Koka socker och vatten i en kastrull tills sockret smält. Låt svalna.

  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 25 x 40 cm, och bred på fyllningen. Rulla ihop plattan från långsidan till en rulle. Lägg rullen med skarven nedåt, platta till den något och skär den på längden i tre delar. Vänd snittytorna uppåt och fläta ihop till en lös fläta. Fäst den i ändarna. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med nästa degbit. Täck längderna med bakduk och låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  5. Strö kardemumma blandat med socker på flätorna och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Ta ut och pensla flätorna genast med sockerlag. Låt längderna svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!