4.24.24.24.24.2

Kardemumma- och sockerdoppade smör­bullar med tranbär går utmärkt att frysa, men vänta med att pensla med smör till strax före servering.  

För 30 bullar:

Ingredienser

50 g jäst
6 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1,5 dl strösocker
2 krm salt
16 dl vetemjöl, (960 g)

Fyllning 1:

1 paket tranbär, frysta (225 g)
2 dl strösocker

Fyllning 2:

200 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt

Pensling:

1 ägg
1,5 dl strösocker
0,75 msk kardemumma, stött
75 g smör, smält

45 minuter + 1 timme jäsning + 8 min i ugn  

Kardemumma- och sockerdoppade smör­bullar med tranbär – gör så här:

  1. Fyllning 1: Lägg tranbär och socker i en kastrull. Småkoka ca 15 min till simmig konsistens. Låt kallna.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, gärna i hushållsmaskin ca 15 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  3. Fyllning 2: Vispa ihop mandelmassa och smör, gärna med elvisp.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en avlång platta, ca 40 x 60 cm. Bred över mandelmassefyllningen och strö över tranbären. Vik över degen på längden. Kavla lätt och skär degen i ca 2 cm breda remsor. Forma bullarna.
  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen 8–10 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
  7. Blanda socker och kardemumma. Pensla bullarna en i taget med smält smör och doppa dem i sockerblandningen.

 

Älskar du också att baka?
Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar