Banankaka med kardemumma

3.53.53.53.53.5

Banankaka med kardemumma och bär. Formen bröas med pärlsocker vilket ger kakan en mumsig kolaton. Lingonen kan bytas ut mot hallon. Mjuk vaniljglass är gott till!

För 12 bitar

Ingredienser

1 msk kardemumma, hel
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 banan
1 dl lingon, (eller hallon)

Till form och garnering:

smör
pärlsocker

Banankaka med kardemumma

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Stöt kardemumman fint i mortel. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget.
  3. Rör i mjölk och gräddfil.
  4. Blanda mjöl, kardemumma, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i smeten.
  5. Häll hälften av smeten i en smord form beströdd med pärlsocker. Skala och skiva över bananen. Strö över lingonen(hallonen) och häll på resten av smeten. Strö över rikligt med pärlsocker.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min tills kakan fått fin färg och släpper kanterna.
  7. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den lossas från formen och får kallna på galler.

Här hittar du fler varianter på banankaka – så som med chokladtopping!