Banankaka med kardemumma och bär. Formen bröas med pärlsocker vilket ger kakan en mumsig kolaton. Lingonen kan bytas ut mot hallon. Mjuk vaniljglass är gott till!

För 12 bitar

Ingredienser

1 msk kardemumma hel
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 banan
1 dl lingon (eller hallon)

Till form och garnering:

smör
pärlsocker

Banankaka med kardemumma

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Stöt kardemumman fint i mortel. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget.
  3. Rör i mjölk och gräddfil.
  4. Blanda mjöl, kardemumma, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i smeten.
  5. Häll hälften av smeten i en smord form beströdd med pärlsocker. Skala och skiva över bananen. Strö över lingonen(hallonen) och häll på resten av smeten. Strö över rikligt med pärlsocker.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min tills kakan fått fin färg och släpper kanterna.
  7. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den lossas från formen och får kallna på galler.

Här hittar du fler varianter på banankaka – så som med chokladtopping!