55555

Recept på karamellmousse med rosa champagnegranité och jordnötsbräck. Hemligheten med en fluffig granité är att vispa med ballongvisp varannan timme. Se moment 4.

För 8 personer

Ingredienser

3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
3 äggulor

Rosa champagnegranité

0,75 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 msk honung, flytande
3 dl rosa champagne, eller mousserande rosévin

Jordnötsbräck

1 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 dl salta jordnötter

röd Fruktsallad

1 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 stjärnanis
2 svartpepparkorn
0,5 tsk rapsolja
1 rött äpple
50 g röda vindruvor
150 g vattenmelon
100 g hallon
50 g röda vinbär

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa 3 dl grädde lätt. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell. Häll i 1 dl ovispad grädde och värm tills karamellen löst sig.
  2. Vispa upp äggulorna och droppa i den varma gräddkaramellen. Vispa fluffigt. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Vispa ner gelatinet i smeten och vänd i den vispade grädden. Fördela moussen i glas. Ställ i kylskåpet.
  3. Granité: Koka upp socker, 1 dl vatten och honung i en kastrull. Låt koka ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och låt lagen svalna.
  4. Tillsätt 1/2 dl vatten och champagne. Häll upp i en bunke, helst rostfri, och ställ den i frysen ca 6 timmar. Vispa med ballongvisp varannan timme, tills fina isflak bildats, eller låt allt frysa i bunken över natten och ta fram bunken 5 min. Vispa med elvisp och ställ tillbaka in i frysen ca 1 timme.
  5. Bräck: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell. Strö ut jordnötterna på ett bakplåtspapper eller på en silpatduk (silikonbakmatta). Häll karamellen över jordnötterna i ett tunt lager och låt bräcken stelna.
  6. Fruktsallad: Blanda vatten, socker, sirap, stjärnanis och pepparkorn i en kastrull. Låt lagen koka ca 2 min. Sila och låt lagen kallna.
  7. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skiva vindruvorna. Skala, kärna ur och tärna vattenmelonen. Lägg frukt och bär i lagen och låt stå i kylen till servering.
  8. Låt fruktsalladen rinna av. Lägg den på moussen. Toppa med granité. Servera genast.