Karamellmousse med rosa champagnegranité och jordnötsbräck

Recept på karamellmousse med rosa champagnegranité och jordnötsbräck. Hemligheten med en fluffig granité är att vispa med ballongvisp varannan timme. Se moment 4.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 3 äggulor

Rosa champagnegranité

  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk honung - flytande
  • 3 dl rosa champagne - eller mousserande rosévin

Jordnötsbräck

  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl salta jordnötter

röd Fruktsallad

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk sirap - ljus
  • 2 stjärnanis
  • 2 svartpepparkorn
  • 0,5 tsk rapsolja
  • 1 rött äpple
  • 50 g röda vindruvor
  • 150 g vattenmelon
  • 100 g hallon
  • 50 g röda vinbär

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa 3 dl grädde lätt. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell. Häll i 1 dl ovispad grädde och värm tills karamellen löst sig.

  2. Vispa upp äggulorna och droppa i den varma gräddkaramellen. Vispa fluffigt. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Vispa ner gelatinet i smeten och vänd i den vispade grädden. Fördela moussen i glas. Ställ i kylskåpet.

  3. Granité: Koka upp socker, 1 dl vatten och honung i en kastrull. Låt koka ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och låt lagen svalna.

  4. Tillsätt 1/2 dl vatten och champagne. Häll upp i en bunke, helst rostfri, och ställ den i frysen ca 6 timmar. Vispa med ballongvisp varannan timme, tills fina isflak bildats, eller låt allt frysa i bunken över natten och ta fram bunken 5 min. Vispa med elvisp och ställ tillbaka in i frysen ca 1 timme.

  5. Bräck: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell. Strö ut jordnötterna på ett bakplåtspapper eller på en silpatduk (silikonbakmatta). Häll karamellen över jordnötterna i ett tunt lager och låt bräcken stelna.

  6. Fruktsallad: Blanda vatten, socker, sirap, stjärnanis och pepparkorn i en kastrull. Låt lagen koka ca 2 min. Sila och låt lagen kallna.

  7. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skiva vindruvorna. Skala, kärna ur och tärna vattenmelonen. Lägg frukt och bär i lagen och låt stå i kylen till servering.

  8. Låt fruktsalladen rinna av. Lägg den på moussen. Toppa med granité. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!