Karamelliserad äppelsufflé med bitter chokladsås

Allt om Mat

Ingredienser

  • 8 kaffekoppar - (à 1,5 dl)
  • 1 msk smör - rumsvarmt
  • 2 msk strösocker

Sufflésmet

  • 3 äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk vatten
  • 1 msk calvados
  • 3 ägg - vitor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk citronsaft

Bitter chokladsås

  • 100 g mörk choklad - mörk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 0,5 vaniljstång - med märgen urskrapad

Gör så här

  1. Pensla 8 kaffekoppar som rymmer 1 1/2 dl med rumsvarmt smör och ströa dem sedan med socker. Ställ kopparna i kylen.

  2. Sufflésmet: Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora tärningar. Smält strösocker i en liten kastrull till gyllenbrun karamell. Sänk värmen. Tillsätt äppelbitarna och koka ihop till en kompott under omrörning tills sockret åter löst sig. Rör ut maizena i lite vatten och blanda ner det i kompotten under omrörning. Tillsätt calvados och ställ kastrullen åt sidan.

  3. Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt socker och citronsaft och fortsätt vispa till en fast maräng. Vänd sedan ner 1/3 av marängen i den knappt ljumma kompotten. Vänd sedan ner kompotten i resten av marängen. Skeda upp i kopparna. Jämna till ytan. Baka suffléerna i nedre delen av ugnen 13–15 min.

  4. Chokladsås: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, vatten och vaniljstång. Ta kastrullen från plattan. Rör ner chokladen i den heta gräddblandningen. Rör tills chokladen smält. Servera såsen kall eller varm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!