Kantarellsoppa med twistade oststänger
Kantarellsoppa
- 300 g kantareller
- 3 bananschalottenlökar
- 1,5 msk olivolja
- 3 dl vitt vin - gärna chardonnay, torrt
- 4 dl vispgrädde
- 4 dl vatten
- 1,5 tärning svampbuljong - eller grönsaksbuljong
- 0,5 tsk salt
- 1 krm peppar
Konjaksgrädde
- 1 dl vispgrädde
- 2 tsk konjak
Oststänger
- 2 smördegsplattor - frysta
- 2 msk naturell färskost
- 1 dl västerbottenost - riven
- 1 äggula
Gör så här
-
Twistade oststänger: Sätt ugnen på 225 grader. Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur, ca 10 min. Kavla ut till dubbel storlek.
-
Bred färskost på halva degplattan och strö över ost. Vik över den andra deghalvan och skär varje platta i fyra remsor, ca 1 1/2 cm breda.
-
Tvinna remsorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggula.
-
Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.
-
Kantarellpajen: Ansa och skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
-
Fräs svamp och lök i olja under omrörning tills vätskan kokat in, ca 2 min. Tillsätt vinet och låt koka tills cirka hälften återstår.
-
Häll grädde och vatten i kastrullen och smula i buljongtärningarna. Låt koka ytterligare ca 10 min.
-
Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
-
Konjakgrädde: Vispa grädden fast och smaksätt med konjak.
-
Servera soppan med en klick konjaksgrädde och oststänger.
-
Ps. Testa gärna också vårt recept på kantarellsoppa med löjromsticks!