Kantarellsoppa med twistade oststänger

Kantarellsoppa som är len och rund i smaken.
Allt om Mat
Foto: Per Magnus Persson

Kantarellsoppa

  • 300 g kantareller
  • 3 bananschalottenlökar
  • 1,5 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin - gärna chardonnay, torrt
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl vatten
  • 1,5 tärning svampbuljong - eller grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Konjaksgrädde

  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk konjak

Oststänger

  • 2 smördegsplattor - frysta
  • 2 msk naturell färskost
  • 1 dl västerbottenost - riven
  • 1 äggula

Gör så här

  1. Twistade oststänger: Sätt ugnen på 225 grader. Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur, ca 10 min. Kavla ut till dubbel storlek.

  2. Bred färskost på halva degplattan och strö över ost. Vik över den andra deghalvan och skär varje platta i fyra remsor, ca 1 1/2 cm breda.

  3. Tvinna remsorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggula.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

  5. Kantarellpajen: Ansa och skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.

  6. Fräs svamp och lök i olja under omrörning tills vätskan kokat in, ca 2 min. Tillsätt vinet och låt koka tills cirka hälften återstår.

  7. Häll grädde och vatten i kastrullen och smula i buljongtärningarna. Låt koka ytterligare ca 10 min.

  8. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  9. Konjakgrädde: Vispa grädden fast och smaksätt med konjak.

  10. Servera soppan med en klick konjaksgrädde och oststänger.

  11. Ps. Testa gärna också vårt recept på kantarellsoppa med löjromsticks!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!