Kantarellsoppa som är len och rund i smaken.

För 8 pers

Ingredienser

Kantarellsoppa

300 g kantareller
3 bananschallotenlökar
1 1/2 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin, gärna chardonnay
4 dl vispgrädde
4 dl vatten
1 1/2 svamp- eller grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Konjaksgrädde

1 dl vispgrädde
2 tsk konjak

Oststänger

2 frysta smördegsplattor
2 msk naturell färskost
1 dl riven västerbottensost
1 äggula

Kantarellsoppa med oststänger – gör så här:

  1. Twistade oststänger: Sätt ugnen på 225 grader. Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur, ca 10 min. Kavla ut till dubbel storlek.
  2. Bred färskost på halva degplattan och strö över ost. Vik över den andra deghalvan och skär varje platta i fyra remsor, ca 1 1/2 cm breda.
  3. Tvinna remsorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggula.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.
  5. Kantarellpajen: Ansa och skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  6. Fräs svamp och lök i olja under omrörning tills vätskan kokat in, ca 2 min. Tillsätt vinet och låt koka tills cirka hälften återstår.
  7. Häll grädde och vatten i kastrullen och smula i buljongtärningarna. Låt koka ytterligare ca 10 min.
  8. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
  9. Konjakgrädde: Vispa grädden fast och smaksätt med konjak.
  10. Servera soppan med en klick konjaksgrädde och oststänger.

Ps. Testa gärna också vårt recept på kantarellsoppa med löjromsticks!

Fler recept med: Fest, Förrätter, Övrigt, Soppa