Kantarellsoppa med rostade löjromsticks
Kantarellsoppa
- 300 g kantareller
- 1 lök - gul
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 2 dl vin - torrt vitt
- 8 dl svampbuljong
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk citron - pressad
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Tillbehör
- 200 g kantareller
- 1 msk smör
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 tsk timjan - plockad
Löjromsticks
- 1 tunnbröd - mjukt
- rödlök - 1/4
- 50 g färskost - naturell
- 50 g löjrom
- gurka - 1/4
- 0,5 ask smörgåskrasse
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°.
-
Skölj kantarellerna noga.
-
Skala och finhacka lök och vitlök.
-
Fräs svamp och lök i smör. Häll på vin, buljong och grädde. Låt koka ca 10 min.
-
Mixa slät med mixerstav. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.
-
Skölj kantarellerna till garnering. Stek knapriga i smör. Krydda med salt, peppar och timjan.
-
Skär tunnbrödet i 4 remsor. Lägg dem på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 5 min. Låt svalna.
-
Skala och tärna gurkan. Skala och skiva löken. Fördela färskost, gurka och rödlök på sticksen. Spritsa på löjrom och avsluta med att klippa över krasse.