Recept på kantarellsoppa – en krämig och gräddig soppa med finstämd syra från det vita vinet.

För 4 personer

Ingredienser

Kantarellsoppa med färsk mejram

200 g kantareller
1 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk + 1 msk olivolja
25 g smör
1 timjankvist
1 kruka mejram
1 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
5 dl vatten
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

40 min

Kantarellsoppa – gör så här:

  1. Ansa svampen och skär stora svampar i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Stek svampen gyllenbrun i en gryta i 1 msk olja och  smör tillsammans med vitlök, schalottenlök, timjankvist och en mejramkvist.
  4. Lägg undan ca 4 msk svamp till garnering.
  5. Häll vinet över svampen och låt koka ca 2 min.
  6. Häll i grädde och vatten. Låt koka på svag värme under lock ca 20 min.
  7. Ta bort timjan- och mejramkvistar. Mixa soppan slät med mixerstav.
  8. Krydda med salt och peppar. Garnera med nyplockade mejramblad och den stekta svampen och ringla på 1 msk olja.

Testa också gärna vårt recept på kantarellsoppa med rostade löjromsticks!