3.93.93.93.93.9

Recept på kantarellpaj med västerbottensost. En jättegod paj att äta som den är eller att servera på kräftfesten.

För 8-10 personer på buffé:

Ingredienser

3 dl vetemjöl, (180 g)
150 g smör
0,5 tsk salt
1 äggula
1 msk vatten, kallt

Fyllning:

300 g kantareller, färska eller frysta
1 msk smör
1 krm salt, + 1 tsk
1 + 2 krm svartpeppar, nymald
100 g västerbottensost
4 ägg
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk

Garnering:

100 g k­antareller, färska eller frysta
1 bananschalottenlök
1 msk bladpersilja, hackad
2 msk rapsolja, kallpressad
1 msk citron, pressad
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Currydressing:

1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk citron, pressad
0,5 tsk salt
1 krm curry
1 krm tabasco

40 minuter + 1 timme i kyl + 45 minuter i ugn

Kantarellpaj med västerbottensost – gör så här:

  1.  Blanda ihop mjöl, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°. Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten i formen. Picka pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Fyllning: Ansa och putsa kantarellerna. Stek dem i smör tills de fått fin färg. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
  4. Riv osten. Blanda ihop ost, ägg, grädde och mjölk. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg  svampen i pajformen och häll på äggsmeten. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen ca 35 min. Ta ut och låt pajen svalna före servering.
  5. Garnering: Ansa och skär eventuellt kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Blanda kantarellerna med lök, persilja, olja och citron. Krydda med salt och peppar.
  6. Currydressing: Blanda ingredienserna till såsen.
  7. Toppa pajen med de marinerade kantarellerna och servera med currydressing.

Recept: Danyel Couet