Kantarellbröd

Brödet tar lite tid att göra, men smaken av kantareller och mild vitlök gör det värt besväret.
Paul Svensson

Ingredienser

  • 150 g kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 0,5 skiva formbröd - gärna dagsgammalt
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt - + 0,5 msk
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3 msk olivolja
  • 12 dl vetemjöl special - (720g)

Gör så här

  1. Ansa kantarellerna. Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och riv vitlöken. Skär bort kanterna på brödet och riv det fint på rivjärn. Stek kantarellerna i en torr stekpanna på hög värme tills de fått fin färg. Tillsätt smör och lök och låt fräsa med ca 3 min. Låt svalna. Grovhacka kantarellerna och smaksätt dem med vitlök och 2 krm salt. Blanda i brödsmulet.

  2. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt 1/2 msk salt, olja, kantarellblandning och det mesta av mjölet, spara det sista till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 1 timme.

  3. Ta upp degen på en mjölad bänk. Dela den i 4–5 längder och tvinna varje del i mjöl till baguetteform. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Brödet ska bli riktigt gyllenbrunt. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!