Kanelsnurror
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 2 tsk kardemummakärnor - hela, mortlade
- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör - rumsvarmt
- 13 - 14 dl vetemjöl - (780-840 g)
- 1 tsk salt
Fyllning
- 200 g smör - rumsvarmt
- 1 dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk kardemummakärnor - hela, mortlade
- 1 msk kanel
Pensling och garnering
- 1 ägg
- 1 dl sötmandel
- 0,5 dl pärlsocker
Glasyr
- 1 dl florsocker
- 1 msk vatten
Gör så här
-
Lös upp jästen i mjölken i bunken till en köksassistent. Tillsätt kardemumma, socker, smöret i bitar och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och resten av mjölet, lite i taget. Arbeta degen ca 10 min. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.
-
Fyllning: Rör ihop alla ingredienser.
-
Dela degen i två bitar. Kavla ut en bit i taget till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen på plattan och vik sedan över ⅓ av degen mot mitten från kortsidan. Vik sedan den ⅓ över den första tredjedelen. Det ska vara tre lager. Kavla plattan lite lätt så att alla luftbubblor försvinner. Upprepa med nästa degbit.
-
Skär degplattorna i 1 cm breda remsor, ca 15 remsor per degplatta. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till snurror. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovhackad mandel och pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 10–12 min tills de är gyllene. Låt svalna på galler.
-
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla över bullarna.