Kanelsnurror

Snurror med fin smak av smör, kardemumma och kanel. Rulla ihop degen och skär den i skivor om du föredrar klassisk snäckform.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk kardemummakärnor - hela, mortlade
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 13 - 14 dl vetemjöl - (780-840 g)
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk kardemummakärnor - hela, mortlade
  • 1 msk kanel

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • 1 dl sötmandel
  • 0,5 dl pärlsocker

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken i bunken till en köksassistent. Tillsätt kardemumma, socker, smöret i bitar och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och resten av mjölet, lite i taget. Arbeta degen ca 10 min. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.

  2. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser.

  3. Dela degen i två bitar. Kavla ut en bit i taget till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen på plattan och vik sedan över ⅓ av degen mot mitten från kortsidan. Vik sedan den ⅓ över den första tredjedelen. Det ska vara tre lager. Kavla plattan lite lätt så att alla luftbubblor försvinner. Upprepa med nästa degbit.

  4. Skär degplattorna i 1 cm breda remsor, ca 15 remsor per degplatta. Tvinna remsorna  och snurra ihop dem till snurror. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grovhackad mandel och pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 10–12 min tills de är gyllene. Låt svalna på galler.

  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla över bullarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!