1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om.
3. Rör i socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig 5-10 min.
4. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, ca 1 ½ cm tjock. Stansa ut munkarna med runda utstickare, ca 6 cm i diameter, och ta ut ett hål i mitten på varje, ca 2 cm i diameter.
5. Låt munkarna jäsa övertäckta ca 10 min. Blanda socker och kanel på en tallrik.
6. Hetta upp oljan till 170°. Fritera munkarna några i taget ca 5 min, vänd dem några gånger under tiden. Ta upp och låt dem rinna av hastigt på galler eller hushållspapper. Vänd dem i kanelsockret.
7. Servera munkarna nyfriterade med kall apelsinsaft.
Kanelmunkar
En garanterad överraskning ombord - nyfriterade munkar har packats ner i picknickkorgen.
För 15 munkar
Ingredienser
12 g | jäst |
40 g | smör |
1,25 dl | mjölk |
2 msk | strösocker |
1 krm | salt |
4 dl | vetemjöl, (240 g) |
Garnering:
0,75 dl | strösocker |
1 tsk | kanel, mald |
Fritering:
rapsolja |