00000

Lammläggen kokas tills köttet lätt faller isär, och skyn kokas ner till smakrik sås.

För 4 personer:

Ingredienser

4 lammläggar, (à ca 500 g)
2 gula lökar
2 morötter
1 bit ingefära, (ca 4 cm)
0,5 tsk spiskummin, hel
5 msk smör
1 flaska rött vin, (75 cl)
8 dl vatten
2 kanelstänger, (ca 20 cm långa)
2 lagerblad
2 tsk salt
0,5 msk vetemjöl
3 msk muskovadosocker, ljust
1 tsk soja, kinesisk

Couscous:

2 dl couscous, stor (moghrabiah eller pärlcouscous)
1 granatäpple, litet
1 bit gurka, (ca 10 cm)
1 silverlök
2,5 tsk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 dl mynta, hackad
1 dl persilja, slätbladig, hackad
1 krm salt
2 msk citron, pressad
0,5 dl pistaschnötter, grovhackade
1 tsk sumak, eventuellt

30 minuter + 1 timme koktid

Kanelkokt lammlägg med pistasch och mynta – gör så här:

  1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka ingefäran. Fräs lök, morötter, ingefära och spiskummin i 2 msk smör i en stor gryta eller en tryckkokare. Lägg i lammläggen och häll på vin och vatten. Bryt kanelstängerna i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad och salt. Låt koka under lock ca 1 timme i tryckkokare eller 2 timmar i vanlig gryta.
  2. Couscous: Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Halvera granatäpplet och plocka ut kärnorna. Strimla gurkan. Skala och skiva löken. Blanda löken med vinäger, 1 msk olja och socker.
  3. Lyft upp läggarna och ställ åt sidan på ett fat. Koka ihop skyn tills 1/4 återstår. Sila skyn. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Häll redningen i skyn. Låt småkoka ca 5 min. Smaksätt med muskovadosocker och soja.  Blanka av såsen med 3 msk smör. Lägg läggarna i såsen och låt allt bli varmt.
  4. Blanda lök, couscous, gurka, mynta, persilja och granatäpple. Tillsätt salt,  citronsaft  och 2 msk olja. Toppa couscousen med pistaschnötter och eventuellt sumak. Servera läggarna med kanelsås och couscous.
Fler recept med: Huvudrätter - varmrätter, Lamm