00000

Lammläggen kokas tills köttet lätt faller isär, och skyn kokas ner till smakrik sås.

För 4 pers

Ingredienser

Kanelkokt lammlägg med pistasch och mynta

4 lammläggar (à ca 500 g)
2 gula lökar
2 morötter
1 bit ingefära (ca 4 cm)
1/2 tsk hel spiskummin
2 msk + 3 msk smör
1 flaska rött vin (75 cl)
8 dl vatten
2 kanelstänger (ca 20 cm långa)
2 lagerblad
2 tsk salt
1/2 msk vetemjöl
3 msk ljust muskovadosocker
1 tsk kinesisk soja

Couscous

2 dl stor couscous (moghrabiah eller pärlcouscous)
1 litet granatäpple
1 bit gurka (ca 10 cm)
1 silverlök
2 1/2 tsk vitvinsvinäger
1 msk + 2 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 dl hackad mynta
1 dl hackad slätbladig persilja
1 krm salt
2 msk pressad citron
1/2 dl grovhackade pistaschnötter
ev 1 tsk sumak (syrlig krydda)

30 min + 1 timme koktid

1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka ingefäran. Fräs lök, morötter, ingefära och spiskummin i 2 msk smör i en stor gryta eller en tryckkokare. Lägg i lammläggen och häll på vin och vatten. Bryt kanelstängerna i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad och salt. Låt koka under lock ca 1 timme i tryckkokare eller 2 timmar i vanlig gryta.

2. Couscous: Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Halvera granatäpplet och plocka ut kärnorna. Strimla gurkan. Skala och skiva löken. Blanda löken med vinäger, 1 msk olja och socker.

3. Lyft upp läggarna och ställ åt sidan på ett fat. Koka ihop skyn tills 1/4 återstår. Sila skyn. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Häll redningen i skyn. Låt småkoka ca 5 min. Smaksätt med muskovadosocker och soja.  Blanka av såsen med 3 msk smör. Lägg läggarna i såsen och låt allt bli varmt.

4. Blanda lök, couscous, gurka, mynta, persilja och granatäpple. Tillsätt salt,  citronsaft  och 2 msk olja. Toppa couscousen med pistaschnötter och ev sumak. Servera läggarna med kanelsås och couscous.