Kanelbullar med mörk choklad

Kanel och mörk choklad är en mycket god kombination i kanelbullar.
Allt om Mat
Foto: Agneta Thorsèn

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma - stött
  • 12 - 13 dl vetemjöl - (720-780 g)

Fyllning

  • 200 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 100 g smör - kallt
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk kanel - mald

Pensling

  • ägg

Garnering

  • pärlsocker och madelspån

Gör så här

  1. Smält smöret och häll i mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan.

  2. Tillsätt salt, socker, kardemumma och vetemjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.

  3. Täck över med bakduk och låt jäsa ca 40 min tills degen är dubbelt så stor. Grovriv chokladen.

  4. Stjälp ut den jästa degen på väl mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar, ca 30 x 50 cm. Hyvla över smöret med hjälp av en osthyvel. Strö över choklad, socker och kanel. Vik degen dubbel, tryck till försiktigt och skär i remsor, ca 2 cm breda.

  5. Tvinna remsorna och gör en luftig knut. Lägg knutarna i bullformar ställda på plåtar. Täck över med bakdukar och låt jäsa ca 30 min.

  6. Sätt ugnen på 250°.

  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

  8. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!